Obiective
Obiectivul general al proiectului îl constituie îmbunătăţirea gradului de protecţie şi conservare a stării ecosistemelor pentru habitatele de interes conservativ şi speciile de importanţă comunitară din Rezervația Biosferei Delta Dunării prin asigurarea unei circulaţii optime a apei în complexele Șontea-Fortuna, Matița-Merhei, Somova-Parcheș.
Obiectivul general vizează măsuri pentru:
- Menținerea și îmbunătățirea stării de conservare a speciilor și habitatelor de importanță comunitară din Delta Dunării;
- Reducerea efectelor presiunilor hidromorfologice la nivelul cursurilor de apă în vederea protecției biodiversității (pasaje de trecere a ihtiofaunei pentru lucrările de barare transversală a cursului de apă, restaurarea zonelor umede, restaurarea albiei și a reliefului din lunca inundabilă a corpurilor de apă, etc.).
Obiectivele specifice ale proiectului
- Îmbunătățirea condițiilor hidrologice în habitatele naturale acvatice din RBDD pentru conservarea biodiversității și a resurselor halieutice - Complexele lacustre Șontea-Fortuna, Matița-Merhei, Somova-Parcheș.
Acest obiectiv va fi realizat prin lucrări hidrotehnice de reconstrucție ecologică (lungimea canalelor propuse pentru lucrări hidrotehnice: aproximativ 93.000 metri liniari) pentru conservarea biodiversității realizate în complexul acvatic Șontea-Fortuna. Având în vedere degradarea habitatelor din aceste rețele de canale, intervenția antropică nu poate fi considerată ca având un impact negativ atât timp cât câștigul ulterior prin revenirea rapidă a ecosistemelor la starea anterioară apariției colmatării este constată în toate lucrările de acest gen. Mai mult decât atât, refacerea regimului hidrologic și restaurarea habitatelor specifice pe canalele respective vor asigura o mai bună primenire a apei în ghiolurile și japșele pe care rețeaua hidrografică respectivă le alimentează, fapt tradus printr-o rată mai scăzută a eutrofizării, cauza principală a afectării biodiversității în astfel de ecosisteme. Tot acest complex de factori concură la o conservare mai eficientă a speciilor și habitatelor de importanță comunitară. Aceasta este o măsură activă ce va fi atinsă prin realizarea Activității 4 – Lucrări de reconstrucție ecologică în Complexele lacustre Șontea-Fortuna, Matița-Merhei și Somova-Parcheș;
- Creșterea gradului de conștientizare, educație și publicitate a populației cu privire la conservarea biodiversității.
Acest obiectiv va fi atins prin realizarea activității de diseminare și publicitate prin realizarea unor consultari periodice cu grupuri de lucru locale înființate cu scopul implicării comunităților locale în proiect prin sensibilizarea acestora și diminuarea riscurilor asociate proiectului
- Întărirea capacității administrative a ARBDD prin achiziționarea de echipamente necesare monitorizarii și desfășurării activității de protecție a biodiversității.
Monitorizarea speciilor și habitatelor de interes comunitar se realizează prin monitorizări, analiza in-situ și de laborator a parametrilor fizico-chimici, a efectelor lucrărilor de reconstrucție ecologică prin determinări morfometrice de debite, viteze, sedimente, cote, adâncimi în complexele acvatice.
Efectele ecologice preconizate după finalizarea lucrărilor - noi habitate pentru plante și animale, extinderea zonelor de reproducere pentru pești și păsări acvatice, flux hidrologic și stocare de apă, reținere de sedimente și fixarea de substanțe toxice, biofiltru pentru Marea Neagră - au generat mari beneficii economice materializate în cantități importante de pește, stuf și un mare număr de turiști. Odată refacute, funcțiile naturale dezvoltă anumite valori existențiale, ca resurse biologice naturale de care pot beneficia localnicii și care sunt importante pentru economia locală, regională și națională.
Urmare îmbunătățirii condițiilor de mediu ca efect al lucrărilor de reconstrucție ecologică, zonele umede, în general, și Delta, în special, îndeplinesc importante funcții socio-economice: navigația, pescuitul, folosirea apei pentru piscicultură, recoltarea stufului, exploatarea masei lemnoase, agricultura tradițională, creșterea animalelor, estetica cursurilor de apă, protecția contra viiturilor, zone de recreere/ ecoturism și implicit adoptarea unui nou cod de conduită față de natură, prin educație ecologică.